Festes i Esdeveniments

 

GENER: SANT ANTONI

La festa de Sant Antoni Abat o també anomenat Sant Antoni del Porquet, perquè ha estat durant segles el tradicional protector de tots els animals útils per a les feines del camp, té lloc al voltant del dia 17 de gener. Ací a l’Alqueria tractem de recollir diverses activitats típiques d’aquesta festa. Per començar, el dissabte abans o després del 17 de gener es fa una missa en honor a aquest sant, tot seguit, a la vesprada, la gent porta als animalets a la plaça major on són beneïts i a la nit es fa una foguera a la qual tot el món està convidat. Per a acabar la festa, el diumenge de matí, els nostres festers i festeres reparteixen pa beneït, fet pels nostres forns, a tots els veïns del poble.

 

MARÇ: LES FALLES

Cada 19 de març, dia de Sant Josep, des d’ aproximadament l’any 1980 es planta una falla a la Plaça Major. Antigament s’hi realitzava la presentació de la fallera Major i la Cort d’honor en la casa de la cultura, l’ofrena a la Mare de Déu del Desemparats a la plaça Major i per descomptat, “la cremà”. Però, va arribar un moment en què alguns d’aquests actes anaren en declivi, i desapareixent. Per aquest motiu, actualment, l’associació Grans i Menuts està intentant recuperar l’esplendor de temps passats, plantant una falla a la plaça Major, organitzant diverses activitats en les quals poder gaudir tots junts, com les paelles, i com no, acabant el dia amb “la cremà”.

 

JUNY-JULIOL: FESTES PATRONALS

Les festes patronals se celebren en honor a Sant Pere i Sant Pau i, com comencen al juny, diem que enceten l’estiu a l’Alqueria de la Comtessa.

 

Com que el nostre gentilici ens denomina, “bautxos” (festers), no podem defraudar ningú, encara que les llengües també diuen que és perquè als nostres avantpassats els agradava donar-se-les de “rics” i perquè amb l’arribada de les festes obrien les cases de bat a bat penjant pernils de fusta, perquè la gent que hi venia dels pobles del voltant els veren i pensaren que tenien molts diners. Bé, siga com siga us podem assegurar que per falta de festa no serà.

 

Una setmana abans de les festes patronals ja comença a respirar-se l’ambient de festa pels carrers de l’Alqueria, la que anomenem “setmana cultural”. En aquesta hi ha diverses activitats organitzades en què pot gaudir tot el poble. Hi ha: audicions dels alumnes de l’escola de música, una nit on la nostra banda ens enlluerna amb un gran concert, una nit de cinema, una de teatre a la plaça major, una altra de correfocs amb una xicoteta revetlla per anar entrant de ple en la festa, i un sopar de germanor als carrers del poble, on cadascú es reuneix amb els amics, veïns o familiars i pertot arreu hi ha grans taulades de gent sopant, rient i agafant forces per a la gran nit moguda que ens espera amb la discomòbil.

 

És clar, com que no podia faltar, la presentació dels protagonistes d’aquestes festes, els nostres festers i festeres. Aquest és un gran acte on any rere any es proclama a la reina de festes que ens representarà al llarg de tot l’any als distints actes, i a la seua cort d’honor.

 

A més, l’últim diumenge abans de festes se celebren “les Carmeles”, una festa en honor a la Verge del Carme, on les dones casades són les grans protagonistes; i el 28 de juny es fa una festa en honor als nostres majors, amb diferents activitats que podem gaudir tot el poble, ja que també hi ha una gran revetlla a la nit.

 

El 29 de juny, dia de Sant Pere és la festa gran, però no l’única, atés que li segueixen tres dies amb celebracions en honor al Santíssim Crist de L’Empar (dia 30 de juny); a la Divina Aurora (l’1 de juliol); i a Sant Lluís Gonzaga (el 2 de juliol). Són quatre dies d’eufòria, per a no parar de riure, cantar, ballar,… en resum, de gaudir, ja que la festa es respira des dels voltants del poble.

 

La gent, tant grans com menuts, quasi no tenen temps per descansar a causa que tots els dies hi ha activitats organitzades. Comencen amb una gran “despertà” on els més matiners i festers del poble col·laboren per despertar aquella gent que s’ha quedat al llit. D’aquests, n’hi ha que no els agrada que els desperten i reben a la resta amb poals d’aigua, fet que anima més encara la festa matinal. En acabar, hi ha un gran esmorzar a la plaça Major on queda convidada tota la gent del poble, així com tots aquells forasters  que vulguen gaudir d’aquestes festes. A mitjan matí s’arreplega als festers i festeres del poble, que són la quinta dels divuit anys, les xiques, i la dels dinou, els xics, i després de missa dotze, cada comissió de festes prepara un “vi d’honor” per a tots els que vulguen anar fent gana de menjar. Es tracta d’una tradició molt arrelada al nostre poble des de fa molts anys. Des d’aquest moment els festers no paren en cap moment i ens conviden a quÈ nosaltres tampoc ho fem, portant colorit i festa per tots els carrers. A la nit sopem tots junts a la plaça Major, i a continuació se celebra una gran revetlla fins que el cos aguante, perquè l’endemà continua la festa i, amb tanta activitat, a veure qui guarda forces.

 

Al llarg del dia hi ha preparades: representacions teatrals, actuacions d’animació infantil pels distints carrers del poble, castell d’aire, d’aigua, màgia,… Per als més menuts, i també per als grans, ja que els últims dos dies hi ha una gran cavalcada de disfresses: el dia de l’Aurora a la vesprada i, el dels lluïsos (l’últim dia de festes), a la nit, on celebrem els carnestoltes d’estiu i, on per descomptat, tot el món està convidat. Així que, tot aquell que s’anime que trie una disfressa i vinga a passar una nit inoblidable a l’Alqueria de la Comtessa.

 

A tot açò, no pot faltar cap dia la pólvora en les grans mascletades i castells de focs d’artifici que s’hi realitzen, sense oblidar les misses i processons en honor als nostres Sants.

 

Anima’t i vine a veure’ns, de segur que no te’n penediràs.

 

AGOST: FESTES AL CARRER

Hi ha diversos carrers al poble que el dia del Sant del carrer fan festa. Aquest és el cas del carrer Sant Jaume i del carrer el Carme. En aquests dies, les persones que vulguen gaudir d’una nit amb ambient de festa poden acudir als corresponents carrers i sopar amb els veïns del poble; després del sopar sempre hi ha una animació per donar color a la vetllada.

 

SETEMBRE: FESTES EN HONOR ALS SANTS DE LA PEDRA

La segona setmana de setembre se celebra el tradicional Porrat a l’Alqueria en honor dels Sants Abdó i Senent, també coneguts com els Santets de la Pedra. Amb aquesta festa, que se celebra en un dissabte, donem fi a l’estiu. En aquest cas, no hi ha una data fixa, com a les festes patronals en honor a Sant Pere.

 

Consisteix a organitzar un porrat durant tot el dia, acompanyat d’una sèrie d’activitats programades, les quals varien un any rere l’altre. A la nit es fa un gran sopar a l’ermita dels Sants de la pedra al qual queda tot el món convidat i després hi ha una gran nit de revetlla.

 

SETEMBRE: MOROS I CRISTIANS DE L’ALQUERIA DE LA COMTESSA

En aquest poble no parem ni un moment. L’any 2009 va sorgir a l’Alqueria una nova festa. Els veïns del poble es van reunir i van fundar els moros i cristians a l’Alqueria. De moment, aquesta festa, se celebra junt a la festa en honor als Sants de la Pedra. El mateix cap de setmana, les diferents comparses mores es reuneixen per a fer despertades, esmorzars, dinars i sopars, a més de les activitats que organitza el poble, com la cursa d’atletisme i activitats per als xiquets. I com no, no podia faltar l’element més important d’aquesta festivitat, la desfilada dels moros i cristians. És per això que les comparses desfilen per tot el poble lluint les seues indumentàries.

 

OCTUBRE: FESTIVITAT 9 D’OCTUBRE, DIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA

El 9 d’octubre és el Dia Nacional de la Comunitat Valenciana i es commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaume I l'any 1238.

 

A l’Alqueria de la Comtessa ens agrada celebrar-lo amb una sèrie d’activitats lúdiques, festives i populars que permeten a tots els ciutadans participar en la festa i gaudir d’aquest dia. La programació consta de diversos actes que donen començament la vespra, el 8 d'octubre, amb la representació d’un obra teatral. El 9 d'octubre es realitza un passacarrer o un concert a càrrec de la Unió Musical Santa Cecília de l’Alqueria de la Comtessa i per finalitzar la festivitat tota la gent del municipi està convidada a participar en les paelles multitudinàries que es realitzen a la plaça Major.

 

El 9 d’octubre és també la festivitat de Sant Donís, l'equivalent valencià al dia dels enamorats per la qual cosa és costum, en alguns municipis de la  Comunitat Valenciana, en aquest dia regalar la mocaorà, l'ha de regalar l'home a la seua parella, i consisteix en una safata que conté uns dolços de massapà cuit, la Piuleta i el Tronador, i dolços de massapà cru en forma de fruites i verdures, tot embolicat en un mocador per al coll.

 

 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30