Descripció

L’Alqueria de la Comtessa és un municipi de la Comunitat Valenciana (Espanya), que pertany a la província de València, comarca de la Safor.

 

El Poble

 

El terme municipal de l’Alqueria de la Comtessa limita amb les següents localitats: Bellreguard, La Font d’En Carròs, Oliva, Palmera, Piles i Rafelcofer, totes aquestes de la província de València. I està situat entre les ciutats de Gandia i Oliva, pròxim a la costa. La ubicació en plena horta de Gandia i pròxima al riu Serpis, fa que la totalitat del sòl del seu terme municipal siga una planura d'argiles constituïdes per sediments quaternaris del període Plistocè; excepte a la muntanya del Rabat, que és un montijol aïllat de calcària, amb una longitud d'un quilòmetre i una altura d'uns 176m, típic en esta classe de planures al•luvials.

 

El clima és mediterrani. Els vents dominants són els de nord i est i és este últim el que produeix les pluges. Del nord-oest al sud-est passa la carretera de Gandia a Oliva, i, transversalment a esta, la de Piles a Rafelcofer.

 

L’origen històric de l’Alqueria de la Comtessa és una alqueria morisca que pertanyia al ducat de Gandia. En 1562 es va agregar l’Alqueria dels Frares. És una parròquia independent des de l’any 1773, fins aleshores depenia de la parròquia de Rafelcofer.

 

El creixement demogràfic ha sigut irregular durant els últims vint anys. De 1990 a 1995 passà de 1605 a 1557 habitants, del 1996 a 2000 disminuí de 1487 a 1382 i del 2001 fins al 2010 ha ascendit de 1414 a 1492 habitants.

 

Agricultura i indústria. D’una banda, la indústria, de menys importància que l'agricultura, estava representada pel moble, el calçat i la fabricació d’envasos per a la taronja. I d’altra, la seua economia està basada tradicionalment en l’agricultura; la superfície cultivada ocupa la major part del terme. En el secà hi ha plantats oliveres i garrofers. En el regadiu, que ocupa la major part del terreny, és la taronja el cultiu més important.

 

El nord del terme municipal és tot camp de tarongers que només es veu alterat pel barranc de Palmera o de Seret -com diuen a l'Alqueria- que envolta el poble pel nord i serveix de límit amb el terme de Palmera. El relleu de l'horta és pla, i va ascendint cap al SO a mesura que ens apropem de les faldes de la Serra Gallinera, amb una mitjana de 16m sobre el nivell de la mar. Les zones més altes de l'horta se situen al SO del terme, a les partides del Fil del Poble i el Rabat, i les més baixes les de Sotaia i Rafalatar.

 

La població té forma allargada i al terme trobem els paratges d’El Rabat, també anomenat muntanyeta de la Creu o el Pericó, és un tossal on hi havia un poblat ibèric que ocupava el cim. S’hi han descobert habitacles que aprofitaven la muralla com a mur i que s’havien d’utilitzar com a emmagatzematge de gra; i la muntanyeta de sant Miquel, també amb restes d’un poblament ibèric tardà.

 

En últim lloc, l'Alqueria de la Comtessa participa en un sistema d'irrigació fòssil, estés per la planura costanera de la comarca, d'origen islàmic, l'aigua procedeix del riu Serpis, embassada en l'assut d'En Carròs i dirigida cap a l'Alqueria per la sèquia Mare i la Sèquia Comuna d'Oliva.
 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30